Alt for hjemmefiksere til proffe.

Sommerfest i hverdagen

Sommerfest i hverdagen

Etter TV-gjennombruddet i 2016 lever Catarina König ut drømmen om
å jobbe med mat hver dag. Hun har som filosofi at hvert måltid kan
bli en fest ved hjelp av enkle midler, ikke minst om sommeren.

For 33 år gamle Catarina König tok livet en interessant vending etter at
hun deltok i programmet Mästerkocken på svenske TV4. Hun beskriver
innspillingen av kokkekonkurransen som sitt livs opplevelse, og det var
nesten som et eventyr å bli kåret til vinner i finalen.
    – Det gikk bra underveis, men jeg trodde ikke at jeg skulle vinne,
sier Catarina König. Jeg gjorde mitt beste, og det var et magisk øyeblikk
å vinne finalen.

Enkle festforberedelser
Før programmet drev Catarina König en klesbutikk i Uppsala, hvor hun
bor sammen med familien. Hun har ikke forlatt motebransjen helt,
siden hun fortsatt driver butikken, men seieren i programmet har åpnet
nye dører. Hun fikk en premie på 250 000 kroner, men også muligheten
til å realisere en livslang drøm, nemlig å utgi egen kokebok.
Resultatet er boken «Varje dag är en fest», som hun har fylt med
favorittoppskrifter og matlagingsinspirasjon.
    – Alle som kjenner meg, forbinder meg med mat. De som blir
invitert hjem til meg, forventer noe nytt, noe morsomt, en opplevelse.
Også en hverdagsmiddag kan bli et festmåltid med enkle midler, sier
hun og legger til at hun ofte fokuserer på hvordan hun presenterer
maten på bordet.
    – Det behøver ikke være dyre råvarer for at man skal gjøre noe
ekstra ut av måltidet. Man kan anrette maten på en innbydende måte,
og det er ikke nødvendigvis så vanskelig. Enkle oppskrifter med få
ingredienser kan gi en luksusfølelse, og for meg er det viktig at man
blir glad av å spise.

Lettere sommermat
Når grillen står fremme, er det ifølge Catarina König enklere å være spontan,
og hun synes at man spesielt om sommeren bør lage lettere mat.
    – Jeg anbefaler mat som ikke er for tung, og å unngå kraftige sauser
eller gryter som skal koke i flere timer. Jeg spiser gjerne kalde retter,
og til grillmat foretrekker jeg kalde sauser.
Vegetarmat blir stadig mer populært, og ifølge Catarina König
fungerer det ekstra godt om sommeren, når det er masse svenske
grønnsaker i butikkene.
    – Vegetarmat har kommet for å bli, og mange har fått øynene opp
for at det er sunt. En av sommerens trender er å by på grønne retter
som serveres på en innbydende og eksklusiv måte.

Bresaolakurver med chèvrekrem og
ristede pinjekjerner

Ingredienser 
70 g bresaola, (1 pakke, 10 skiver)
100 g chèvreost (uten skorpe)
1 dl crème fraîche
30 g g pinjekjerner, ristet
Salt/pepper etter smak
Frisk timian til pynt

Slik gjør du 
1. Sett ovnen på 200 grader varmluft.
2. Trykk bresaolaskivene ned i et
muffinsbrett med plass til 12 muffinser
(har du ikke muffinsbrett, kan du bruke
aluminiumsformer til å forme kurvene).
3. Sett brettet i ovnen i 15 minutter til
bresaolaen blir til en «chipskurv».
Ta ut og avkjøl.
4. Bland chèvre og crème fraîche lett
sammen og smak til med salt og pepper
(skjær bort skorpen på osten før
du blander).
5. Rist pinjekjernene i tørr stekepanne
på middels varme til de blir gylne.
6. Sprøyt chèvrekrem i hver kurv.
7. Topp med ristede pinjekjerner og frisk
timian. Dryss over litt flaksalt til slutt!