• Fri frakt til varehus
  • Åpent kjøp i 30 dager
  • 15.000 nøye utvalgte produkter

Hagekalender

Ved hjelp av en hagekalender får du oversikt over hva som må gjøres
for at hagen skal få det så bra som mulig. Her kommer noen
enkle trinn som vi gjerne følger i vår.

Juni 

Ikke vær for ivrig med å sette unge planter ut i solen – de kan nemlig bli svidd. La dem heller venne seg sakte til sol, vind og regn ved å sette plantene i skyggen og skjermet for vind de første dagene. 

Vil du ha selvdyrket krydder? Anlegg en urtehage. Velg ut et varmt og beskyttet sted med lett og veldrenert jord, for eksempel en solfylt skråning. Kjøp inn ferdige planter av flerårige urter, som timian, oregano og gressløk. Hvis du vil ha rosmarin, sitrongress og basilikum, er disse best å dyrke i potter, siden det kan bli nødvendig å flytte dem under glass.

I begynnelsen av juni passer det fint å plante stauder, busker og trær. Grav ordentlig gjennom jorden, fjern alt ugress og bruk gjødsel. De fleste planter skal plantes i samme dybde som i potte.

Vær nøye med å vanne og gjødsle grønnsakene regelmessig, og følg ekstra nøye med på skadedyr for å unngå større angrep. Luft drivhuset ofte. Bruk varmevifte i drivhuset hvis temperaturen om nettene synker under ti grader. 

 

 

Juli 

Nå kan du høste reddik, spinat og lollosalat. Bønner, erter og gulrøtter har også blitt modne. Ikke glem å vanne grønnsakene dine regelmessig. Et godt tips er å legge ferskt gressklipp mellom radene, det holder ugresset unna og tilfører næring. 

Hvis du oppdager skadedyr, kan en kraftig vannstråle spyle bort bladlus  og mindre aggressive insekter. Hvis det ikke fungerer, kan du prøve såpevann med litt rødsprit i. Til en liter vann  bruker du en halv dl såpe og en  spiseskje rødsprit. Ikke gjør dette mens solen skinner, da blir bladene svidd. 

 Beskjær frukttrærne slik at plommer, epler og pærer kan utvikle seg ordentlig. Beskjær plommetreet slik at du får to-tre fingre inn mellom hver frukt. For epletreet anbefales en hånd mellom hver kart.

Hvis du merker at potetstilkene har begynt å visne, kan det være et tegn på bladmugg. Hvis du klipper bort alle stilker så raskt som mulig, kan ikke brunråten gå ned i poteten.

Når du høster inn urter, er det lurt å klippe av stilkene om formiddagen når duggen har tørket opp. Spre så urtene ut på en avis og la dem ligge der og tørke. Unngå sollys – det trekker smaken og duften ut av urtene. Når de er tørre, kan du klippe opp urtene og oppbevare dem i mørke bokser. 

Det er på tide å plukke plommer og bringebær. Nå har du sjansen til å lage deilig syltetøy og velsmakende paier. Bringebær passer fint å fryse og bruke senere i smoothie eller kaker. 

 

August

Ta vare på sommerblomstene dine ved å gi dem mye næring og vann. Plukk blomstene rene for det som er avblomstret.
Hvis du steller blomstene minst en gang i uken, så kan du få blomstring helt frem til høsten. 

På sensommeren bør du beskjære trær og busker. Beskjær bjørk, magnolia eller lønn.
Lag mer luft i frukttrærne slik at lys kommer inn, det er bra for neste sesongs fruktavling. 

I august passer det fint å dele vårblomstrende stauder som står for tett inntil hverandre.
Det enkleste er å løfte hele planten ved hjelp av en greip, dele den og så plante ned igjen så mye du selv vil. 

Hvis du har en kjøkkenhage, kan du fortsette å høste grønnsaker, spesielt rotfrukter.
Blant annet gulrøtter og rødbeter er perfekte i denne årstiden. Hvis du får en stor avling, kan du sylte rotfruktene og spare dem til vinterhalvåret. 

Ta en runde i hagen og samle sammen frø fra plantene. Legg hver sort i kaffefilter og skriv navn på planten på en lapp som du teiper fast på filteret.
La frøene ligge og tørke i romtemperatur. Når våren så kommer, kan du så frøene.