• Fri frakt til varehus
  • Åpent kjøp i 30 dager
  • 15.000 nøye utvalgte produkter

Belysningsguide

Med riktig belysning trives vi bedre

Vi tilbringer mye av tiden vår hjemme. Vi lager mat på kjøkkenet, tilbringer tid sammen i stuen, kobler av på soverommet eller er på vei inn eller ut gjennom gangen. Med riktig belysning trives vi bedre hjemme. Med våre praktiske råd og prisgunstige produkter er det lett å fikse. 


 

I gangen møter man gjester, kler på seg og ser seg i speilet. Derfor er det lurt å tenkte praktisk og sette opp god belysning. Det kan passe med en lyssterk pære som gir god allmennbelysning. Spotlights kan passe bra til å lyse opp visse punkter i rommet, som klær, speilet eller en oppslagstavle. 

Stuen bruker man til mange ulike aktiviteter, fra å leke og se på TV til å lene seg tilbake og lese en bok eller tilbringe tid med sine nærmeste. Tenk på hvor du gjør de ulike tingene. Det kan være lurt å sette opp fokusert belysning der du skal lese, og bak TV-en. Lys opp der det trengs. Men ikke overdriv. For mye lys kan gjøre at stuen føles steril og kald. Vi har armaturer fra gulv til tak som kan passe. 

 

På kjøkkenet skjer det mye hver dag, vi spiser og lager mat. Her tilbringer familien mye tid sammen, og derfor er det viktig med god belysning. Alle arbeidsflater trenger god belysning, som lysrørsarmatur, lysramper eller spotlights. Gjør det trivelig ved spisebordet med noen av våre taklamper som passer til bordet. Velg en liten, smal lampe til et lite og smalt bord. Til større bord er det ofte bedre å velge flere lamper enn én stor for å få godt lys. Husk at skjermen skal forhindre at man blir blendet av lyset. 

 

 

Også på soverommet er det lurt å tenke gjennom hvordan man vil ha det. Vegglamper er et klassisk innslag på soverommet. Det er viktig å plassere dem på et sted som er praktisk når du skal lese. Dessuten bør de være utformet og plassert slik at man ikke blir blendet. Taklamper bør gi godt lys inn i garderoben, for der kan det lett bli mørkt. Fullfør med passende garderobebelysning

Slik velger du riktig lyskilde innendørs
Hos oss finner du en rekke produkter som gjør det enkelt å lyse opp tilværelsen. Nå har vi tatt inn nye produkter innen blant annet arbeidsbelysning, lysslynger, spotlights og downlights, lampeskjermer og LED-pærer.

Når du skal kjøpe nye lyspærer, må du tenke på hvilken fasong pæren skal ha, og hvilke egenskaper du er ute etter. Følg veiledningen nedenfor. 

Lysstyrke angis i lumen. Ved arbeid, lesing eller matlaging passer det med lyskilder på 470–1000 lumen. Til koselig belysning kan det være nok med 50–350 lumen. 

 

 

Fargetemperatur måles i Kelvin (K), høyere tall betyr kaldere lys. Hvis du er ute etter skarpt lys, kan det passe med 2700–4000 K. Til mer stemningsfull belysning anbefaler vi varmere lys på ca. 2500 K.

 

 

Sokkeltype er viktig om du har en armatur som den nye lyskilden skal settes inn i. To vanlige sokkeltyper er E14 og E27, og tallene står for diameter i millimeter. 

 

Formen på lyskilden kan avgjøre om lampeskjermen passer. Dessuten bidrar ulike fasonger til at lyset spres på ulike måter. Mignonpærer etterligner levende lys og sprer lyset oppover. De passer for dekorative lamper. Runde pærer sprer lyset horisontalt. Reflektorpærer passer bra til fokusert belysning som skal lyse opp bestemte punkter i rommet.  


Lavenergi, halogen eller LED?
I 2012 sluttet salget av vanlige glødepærer i EU. De nye pærene lønner seg på sikt. De bruker mindre strøm og varer lenger – det er bra for både lommeboken og miljøet. 

 

Lavenergipærer har vi valgt å slutte å selge i Jula. Lavenergipærer har en viss forsinkelse før de oppnår full lysstyrke. Men det verste er at de inneholder kvikksølv, og må behandles som miljøfarlig avfall når de skal kasseres.  

 

 

Halogenpærer kan dimmes med dimmer og har god fargegjengivelse. Halogen blir varme, men det går greit, for de tåler sterk varme. Det er imidlertid viktig å plassere dem riktig, slik at de ikke skaper brannfare. 

 

 

LED-pærer har mange fordeler. De tåler kulde særdeles bra. LED-teknologien har utviklet seg mye de siste årene. Prisene har blitt lavere, og utvalget bredere. Nyt en lys høst med energibesparende belysning som varer lenge. Lys opp med LED!