

Tørk frukt og bær!
Tørket mat og frukt/bær er vanlig kost blant fjellvandrere og andre friluftsmennesker. Nå er det også populært hjemme; som noe godt å kose seg med til kvelds eller som topping i frokostgrøten, müslien og granolaen.
Tørking er en god måte å bevare mat og samtidig beholde vitaminer og smak. Spesielt for sesongmat som frukt, bær, grønnsaker, sopp, med mer. Med en elektrisk frukt/-sopptørker fra Jula er det hele veldig enkelt.
Tenk på …
… å skjære det du skal tørke i like tynne skiver, 3-5 mm. Da får alle biter samme konsistens. For et seigere resultat kan man bruke tykkere skiver.
… at tørketemperaturen er 50 grader for frukt som eple, banan etc. Med høyere temperatur risikerer frukten å få en hard hinne som hindrer at fukten blir sluppet ut.
… å oppbevar frukten på et kjølig, mørkt og tørt sted! Gjerne i en glasskrukke.
… at bær og frukt med stort sukkerinnhold ikke skal tørkes så de blir harde. Bare så mye at det ikke går å klemme saft ut av de. De skal være seige i konsistensen. Det her gjelder søte plommer, epler, pærer og liknende. Blåbær og annet med lavt sukkerinnhold kan man tørke lengre.
Prøv det her!
Fruktgodis
Prøv å lag eget godis av frukt, slik gjør du:
Mos eple, pære eller lignende. Hell mosen ut på et bakepapir som er oljete og tørk det i en tørkeovn. Vend fruktremsen og tørk på den andre siden når den henger sammen. Når remsen er seig og god er den ferdig. Supergodt som godis!
Bananer
Bananer tørkes best når de har fått litt brune flekker, men de skal ikke være overmodne. Skjær i tynne skiver, 3-5 mm, og tørk det i en tørkeovn (raskest) eller egen ovn. Bananchips i müsli eller grøt… nam!
Blåbær
Blåbær (bruk modne), skal man tørke på maks 50 grader – helst lavere temperatur i starten. Legg dem spredt så tørker de bedre (gjelder alt man tørker) i tørkeovn eller på en stekeplate i vanlig ovn. Det er klart etter noen timer i vanlig ovn, men det kommer an på størrelsen. Det går raskere i en tørkeovn. Perfekt til müsli.
Grunnoppskrift på müsli, 13 dl
4 dl havregryn
4 dl rugflak
1,5 dl hakkede nøtter (f.eks. hasselnøtter, valnøtter, mandel) og/eller frø (lin, gresskar, solsikke)
1,5 dl hvetekli
2 dl tørket bær eller frukt
Bland alle ingrediensene og oppbevar i en krukke med lokk.
Dette er et eksempel på hva du trenger til en enkel müsli. Det finnes utallige varianter; du kan stort sett velge alle typer korn, flak, frø og nøtter. Prøv deg frem og finn din favoritt.
Granola er en sprøere variant der man steker korn, frø og nøtter i ovnen. Dette er ofte smaksatt med kanel, sirup/honning, eller lignende.
Produkter du trenger til müslien og tørkingen av frukt/bær

- Kan fryses, kokes og varmes i mikrobølgeovn
- Kan brukes flere ganger

- Forlenger matens holdbarhet
- Automatisk og manuell vakuum
- Poselukkingsfunksjon

- Temperaturjustering 40-70 °C
- Automatisk avstenging
- Fem uttakbare hylleplater

- Rulleplast som kan brukes flere ganger
- Kapp til ønsket størrelse selv
- Kan fryses, kokes og varmes i mikrobølgeovn.