• Fri frakt til varehus
  • Åpent kjøp i 30 dager
  • 15.000 nøye utvalgte produkter

Tema Bygg og maling

Forny fasaden

Når det blir varmere i været, er det på tide å fikse opp ute. Mange benytter også anledningen til å fornye fasaden. Uansett om huset må pusses opp fullstendig eller det bare skal males, har vi det du trenger.

På denne siden finner du mer om Julas bygg- og malingskampanje. I tillegg til videoer, inspirasjon og tilbud for bytte av kledning og vinduer får du også tips til smarte løsninger som gir bedre orden i garderoben.

På tide å pynte på fasaden

I mange tilfeller er det ikke nødvendig å male om huset for å få en fin og velholdt fasade igjen. Finn ut hvordan du gir huset en sårt tiltrengt vask. Du starter filmen ved å klikke i ruten ved siden av. 

Vaske, skrape og male huset

Gjennom skiftende årstider må husfasaden tåle all slags vær med til tider sterk vind. Kledningen må derfor vedlikeholdes for å tåle påkjenningene. Avhengig av i hvor god stand den er, kan det være behov for forskjellige typer tiltak. Hvis malingen er intakt og uten sprekker, holder det gjerne å vaske den godt med jevne mellomrom. Men hvis du oppdager sprekker i malingen, kan det hende det er på tide å skrape, pusse og male huset. Uansett trenger fasaden vedlikehold – resultatet blir garantert en endring til det bedre!

Verdt å vite når du skal male fasaden

Gjennom årenes løp utsettes huset for sterke naturkrefter med alt fra storm til sterk sol. Av og til trenger huset et strøk maling. Her får du tips om hva du bør tenke på i den forbindelse. Du starter filmen ved å klikke i ruten ved siden av. 

Fire tips for å friske opp fasaden

1. Vaske

Hvis malingen fremdeles ser fin og hel ut, holder det sannsynligvis å vaske over den med fasadevask. Men vær forsiktig med høytrykksspyleren. Bruk en vanlig vannslange og en myk børste på teleskopskaft. 

2. Alge- og muggbehandling

Vasker du fasaden jevnlig, rekker som oftest ikke alger og mugg å sette seg. Dersom kledningen likevel blir angrepet av mikroorganismer, kan de fjernes med vår alge- og muggvask. Midlet fordeles enkelt på fasaden med en trykksprøyte. Bruk vernebriller og hansker. 

3. Skrape og pusse

Hvis kledningen er i dårlig forfatning med maling som sprekker opp og flasser av, er det på tide å skrape og male på nytt. Sørg for å gjøre et godt grunnarbeid ved å skrape bort all gammel maling. Puss etter behov og børst vekk støv og løse partikler.  

 

4. Male

Å male fasaden er ikke vanskelig, og det kan utgjøre en stor forskjell. Bruk rikelig med maling, men ikke så mye at det begynner å renne. Som alltid blir jobben enklere med de rette redskapene. Bruk en bred pensel på store flater, og en vinklet, mindre pensel på områder der presisjon er viktig.

Renovering og skifte av kledning 

Med tiden kan naturkreftene virkelig sette sine spor på kledningen. Tre som råtner, har sprukket opp eller er misfarget, bør skiftes ut før problemene blir større. Sørg også for å undersøke lektene som skaper luftlommene bak panelet når du bytter kledning. Vi har produktene du trenger for å fikse opp fasaden.  

Fire tips ved skifte og renovering av kledning

1. Ta en del om gangen

Ikke la større deler av huset stå ubeskyttet ved renovering. Hvis du skifter ut og renoverer kledningen del for del, utsetter du ikke resten av huset for unødvendige påkjenninger. 

2. Løsne kledningen

Brekk bordene løs fra fasaden. Dette gjør du enkelt ved hjelp av et kubein. Vær imidlertid forsiktig slik at du ikke skader andre deler av veggen. 

3. Sett opp ny kledning

Bruk en spikerpistol når du skal sette opp den nye kledningen. Da får du et solid resultat med panel som sitter ordentlig. Husk å kjøpe en tilstrekkelig kraftig kompressor. Vi har flere typer! 

 

4. Kapp endene

Kapp endene som vender ned mot bakken i vinkel for å lage en dryppkant. Da suger ikke treet opp vannet. Bruk en kapp-/gjærsag til å skjære lengdene i vinkel. Vær alltid nøye med å olje og male bordenes ender. Da tåler de fuktighet bedre og kan holde i mange år framover.