• Fri frakt til varehus
  • Åpent kjøp i 60 dager
  • 15.000 nøye utvalgte produkter

Tips til å bygge terrasse selv

Hvis du skal bygge en terrasse, trenger du riktige verktøy – og verktøykassen har lett for å bli full fort. Men det er skrutrekkeren, kapp- og gjærsagen og tommestokken som er viktigst. Her har vi samlet verktøy du trenger og andre tips og triks for å bygge terrasse.

Viktige verktøy til å bygge terrasse

Skrutrekker Under terrassebyggingen går skrutrekkeren varm når alle terrasseplankene skal skrus fast. Å bygge terrasse krever som regel en skrutrekker med minst 30–40 Nm kapasitet, og for å montere med franske treskruer eller andre grove skruer trenger du nærmere 50 Nm. 

Kapp- og gjærsag Med en kappsag sparer du mye tid og energi ved at du kan sage til store mengder terrasseplanker og bjelker på raskt og effektivt vis.

Stikksag Selv om kapp- og gjærsagen gjør det meste av arbeidet under byggingen, trenger du også en stikksag for å sage til biter og skjøter for hånd. Du kan også trenge å tilpasse planker på steder hvor kapp- og gjærsagen ikke kommer til.

Oppdag terrasseverktøyet fra Heco

Terrasseverktøyet fra Heco gjør at du kan skru fast terrasseplankene i bærebjelken fra siden, i stedet for i midten av planken. Slik får du en barfotvennlig terrasse uten synlige skruhoder, sprekker og flis.

Verktøy for justering og riktige mål

Til justering og måling under prosjektet fungerer det utmerket å bruke den klassiske meterstokken og et langt vaterpass. Et laserinstrument kan også være et alternativ, men husk at det kan være vanskelig å se laserlinjen i dagslys.

Hvilken type stolpesko skal jeg bruke – bygge terrasse med jordanker eller sokler?

Stolpesko og sokler brukes for å heve stolper og bærebjelker opp fra bakken for å holde fukten unna, samtidig som konstruksjonen blir sterkere og mer robust. Det vanligste er at stolpesko støpes inn for å holde oppe bærebjelken. Stolpesko finnes med både L- og U-profil og som justerbar modell. Du kan også bruke jordankere (også kalt bakkeskruer) til å skape et stabilt grunnlag uten at du trenger å grave eller støpe.

Avstand mellom gulvbjelker når du skal bygge terrasse

En god tommelfingerregel å gå ut fra er at terrassens gulvbjelker bør ha maks. 40 cm cc-mål fra hverandre. Det finnes et visst slingringsmonn med målet ut fra hvor kraftig materiale og hvilke terrasseplanker du bruker. Hvis du har eksisterende bjelker med f.eks. 60 cm sentrumsavstand, kan du fylle ut med flere rader slik at avstanden blir 30 cm.

Tips! Husk at en terrasse skal ha lett skråning med retning vekk fra huset. Dette er viktig for å unngå vannansamlinger ved hus og treverk.