• Fri frakt til varehus
  • Åpent kjøp i 60 dager
  • 15.000 nøye utvalgte produkter

Gjøre klar ved – felle, kappe, kløyve og oppbevare

Vedfyring har lenge vært en varmekilde i norske hjem. Det innebærer å arbeide med å transportere, hugge, kappe og kløyve ved. Uansett om du bruker vedkjele eller vedovn, må du kløyve veden først. Ikke gjør det vanskeligere enn det trenger å være – se våre tips og produkter for et enklere arbeid.

Tips når du skal kappe ved

Du kapper veden ved hjelp av en kappsag eller med motorsag og sagbukk. Hvilken av metodene som passer best for deg, avhenger av hvor mye ved du skal kappe opp, og hvor ofte du skal gjøre det. Hvis du har vedkjele som primær varmekilde og bruker mye ved, kan det f.eks. være verdt å investere i en skikkelig kappsag.

Kapp vedkubbene i riktig lengde

Tenk over hvordan ovnen, peisen eller vedkjelen er utformet. Kapp vedkubbene i en lengde som matcher ildstedets dimensjoner, det bruker vanligvis å være et sted mellom 25 og 50 cm.

 

Sagbukk av metall ved kapping med motorsag

Hvis du skal kappe ved med motorsag i stedet for en kappsag, bør du vurdere å skaffe deg en skikkelig sagbukk av metall. Det finnes både enklere varianter og modeller med feste for motorsag.

 

Bruk verneutstyr

Maskiner bråker, sagblader roterer og sagspon flyr – uansett hvordan du kapper veden, er det viktig å tenke på verneutstyr og sikkerhet. Hansker, hørselvern og en form for øyebeskyttelse er helt obligatorisk ved denne typen arbeid.

Sikkert arbeid med beskyttelsesutstyr fra Oregon

Sikkerhet, funksjon og komfort er viktig når du arbeider i skogen og med ved. Det velkjente varemerket Oregon er markedsledende innen området, og hos Jula finner du deres beskyttelsesutstyr og verneklær til saging.

 

Ting å huske når du skal kløyve ved

Når du har kappet kubber i passe lengder, er det tid for å kløyve veden. Det kan du gjøre med en øks eller en vedkløyver. Sistnevnte er best hvis du skal kløyve større volumer og du f.eks. har en vedkjele som primær varmekilde, ettersom arbeidet går raskere og krever mindre anstrengelse.

 

Kløyv veden rett etter kapping

Det beste er å kløyve veden rett etter at du har kappet den, for det går enklere om veden er rå enn om den er halvtørr, seig og trådete.

 

Vær oppmerksom på kløyvelengden

Husk at vedkløyvere har ulike maksimale kløyvelengder. Med andre ord bør du sørge for at de kubbene du skal kløyve, ikke overstiger vedkløyverens kapasitet.

Felle trær – hold motorsagen i god stand

Når du skal felle trær, er motorsagen ditt viktigste verktøy. De finnes med ulike kapasiteter og sverdlengder, slik at du kan finne den sagen som passer best til dine behov, uansett om det gjelder trefelling i skogen eller i hagen. Husk også at du må holde motorsagen i god stand med smurning, olje eller kanskje nytt kjede og nytt sverd – det kan utgjøre stor forskjell for en godt brukt motorsag.

Tørk og oppbevar veden

Tørk for å heve varmeverdien

Før veden kan brukes til å fyre i ovn og vedkjele, må den tørkes. Nyhugget ved, dvs. rå ved, har en tørrhetsgrad på bare 50 %, mens fin brennved bruker å holde en tørrhetsgrad på ca. 80 %. Derfor må veden tørke for å heve varmeverdien.

Luft er nøkkelordet ved tørking

Ved er lett å tørke og oppbevare i en vedbod, men det er minst like bra å tørke veden utendørs. Uansett er det viktigste av veden får luft og utsettes for vind om mulig. Ved oppbevaring og tørking utendørs kan du bygge et enkelt tak over veden, eller dekke den med en presenning. Men hvis du legger presenning på, må du passe på at det fortsatt blir luftgjennomstrømning, ellers kan det danne seg fukt.

Ikke sett veden rett på bakken

Ikke sett den kløyvede veden rett på bakken, legg den oppå en form for stativ eller forhøying. Da kommer veden opp fra den fuktige bakken, noe som gir raskere tørking og motvirker fukt og mugg. Det aller beste er om den nederste veden legges med barken vendt nedover.

Opptenning i ovnen