• Fri frakt til varehus
  • Åpent kjøp i 60 dager
  • 15.000 nøye utvalgte produkter

Beskjær hagens trær og busker

Beskjæring av frukttrær og busker er en viktig vedlikeholdsoppgave for hageeiere. Beskjæringen gir ikke bare plantene en finere form, men bidrar også til en frisk og jevn tilvekst. Her får du greie på hvordan du kan beskjære frukttrær, rosebusker og hekker, samt hvilke verktøy som trengs for et godt resultat.

Hvorfor trenger man å beskjære trær og busker?

Beskjæring av trær og busker gjør man av flere ulike grunner:

  • For at sollyset skal nå trærnes frukter
  • For at grenene skal bli kraftige og robuste
  • For å stimulere en jevn og frisk tilvekst

Hvilke verktøy kreves for beskjæring?

Med gode verktøy for beskjæring kan du jobbe effektivt og komfortabelt samtidig som du reduserer risikoen for å skade plantene. Her har vi laget en liste over hva du trenger for å beskjære busker og trær.

Rosesakser

Det første du skaffer deg er en god rosesaks. Med den kan du beskjære både små og mellomstore grener, avhengig av rosesaksens klippekapasitet. Rosesakser med klebefrie blader glir lett gjennom stilker og kvister. Hvis den har sideskjær egner den seg utmerket til å klippe og beskjære blomster.

  • For mindre grener, kvister og stilker

Grensakser

For beskjæring av litt grovere grener på frukttrær kan du bruke en grensaks. Grensaksenes utveksling gir ekstra kraft og krever mindre anstrengelse. Velg en teleskopisk grensaks hvis du trenger å nå høyt!

  • For grovere grener på trær og busker

Grensager

De grenene som er for tykke for både rosesakser og grensakser kan du fjerne med en grensag. Her kan du også velge en teleskopisk variant for høye trær og busker, eller skaffe deg en elektrisk grensag for å gjøre beskjæringen mer effektiv og komfortabel.

  • For tykke tregrener

Hekksakser

For beskjæring av hekker og pyntetrær er hekksaksen det optimale verktøyet. Hvis du har mindre busker, kan det være nok med en manuell hekksaks. Skal du klippe mye hekk eller store busker, vil du foretrekke en bensin-, el- eller batteridrevet hekksaks.

  • For hekker og pyntetrær

Når bør jeg beskjære frukttrær?

Frukttrær kan beskjæres når som helst i månedene juli, august og september. Da leger de raskt og har mindre risiko for å blø. Hvis du har eple- eller pæretrær, kan de beskjæres tidlig på våren.

Når bør jeg beskjære frukttrær?

Begynn med å fjerne døde eller skadde grener. Deretter kan du klippe treets vannskudd, de tynne kvistene som vokser rett opp. De tar lyset fra andre kraftigere grener som skal gi frukt. Bruk en rosesaks, grensaks eller grensag.

Når bør jeg beskjære rosebusker?

Rosebusker skal beskjæres om våren når det er liten risiko for kraftig nattfrost. Ikke vent for lenge – rosebuskene skal ikke ha begynt å få nye skudd før de beskjæres.

Hvordan skal jeg beskjære rosebusker?

Gjør skråsnitt slik at vannet enkelt kan renne av, og ta bort svake, visne eller frosne skudd. Bruk en rosesaks med skarpe skjær for å sikre at snittene blir fine.

Når skal jeg klippe hekken?

Ulike hekker skal klippes ved ulike tidspunkter, men de fleste løvhekker og barnålsplanter kan beskjæres om våren eller høsten. Siden det er trist å beskjære vårblomstrende hekker når de er på sitt fineste, kan du vente med dem til sommeren.

Hvordan skal jeg klippe hekken?

Benytt en manuell eller maskindrevet hekksaks og begynn med å klippe nedenfra og opp. For at sollyset skal kunne nå hele hekken og gjøre den grønn og fin, er det viktig at bunnen er bredere enn toppen.