• Fri frakt til varehus
  • Åpent kjøp i 60 dager
  • 15.000 nøye utvalgte produkter

Rett utstyr til å skifte dekk

Med riktige forutsetninger er det enkelt, praktisk og trygt å skifte dekk – eller skifte hjul, som det jo egentlig er. Vask felgene, merk dekkene og pass på at du har en praktisk måte å oppbevare dem på, så sparer du tid neste gang du skal skifte dekk. Ta del av våre tips og nødvendige produkter for at dekkskiftet skal gå så enkelt som mulig.

Fra 1. November til første søndag etter 2. påskedag kan piggdekk brukes i det meste av landet. Nord i landet (Nordland, Troms og Finnmark) kan piggdekk brukes fra 16. oktober til 30. april

Slik bytter du dekk:

1. Sett bilen på et flatt og trygt sted

Begynn med å sette bilen på et trygt sted med jevnt underlag. Aktiver håndbrekket og sett bilen i gir, og plasser gjerne noe tungt bak de fremre og bakre dekkene, slik at bilen ikke kan rulle når du heiser den opp.

2. Ta av hjulene

Når du skal fjerne hjulene, begynner du med å sette jekken under et av bilens løftepunkter. Du finner dem ved hjelp av bilens instruksjonsbok. Sprut deretter smøremiddel på hjulboltene og la det virke en stund før boltene skal løsnes, særlig hvis de sitter hardt. Skru deretter løs hjulmutrene med en muttertrekker eller et hjulkryss ved å skru mot klokken i diagonal rekkefølge. Husk å merke dekkene (f.eks. HB/høyre bak), så du vet hvor de hører til når du skal sette dem på igjen.

3. Montere de nye hjulene

Før du skrur på de nye hjulene, bør boltenes gjenger smøres med fett, f.eks. kobberpasta. Da ruster de ikke like lett fast, og neste dekkskifte blir mye enklere. Skru hjulboltene på plass med klokken i diagonal rekkefølge. Er du usikker på hvor hardt du skal stramme mutrene? Bruk en momentnøkkel når du strammer det siste for å treffe riktig dreiemoment – det er vanligvis 100–140 Nm, men det varierer mellom ulike bilmodeller, se bilens instruksjonsbok.

4. Sikkerhetskontroll – etterstram og sjekk lufttrykk

Avslutt med å senke bilen forsiktig ned og etterstramme alle muttere, slik at de sitter skikkelig fast. Etterstram mutrene på nytt etter at du har kjørt et stykke (5–10 mil). Pass også på å sjekke lufttrykket på de nymonterte dekkene, siden feil lufttrykk kan forårsake høyere drivstofforbruk og ujevn slitasje på dekkene.

5. Rengjør dekkene før oppbevaring

Rengjør dekk og felger før du legger dem vekk til oppbevaring, så skitner de ikke til i garasjen/skuret. Dessuten blir det hyggeligere å ta dekkene frem til neste bytte. Spyl vekk saltrester og bruk felgrens og dekkglans. Nå er bildekkene dine klare til oppbevaring – og de skal helst ligge tørt, svalt og mørkt.