• Fri frakt til varehus
  • Åpent kjøp i 60 dager
  • 15.000 nøye utvalgte produkter

Gjør hagen klar til neste sesong

Nå er det på tide å forberede og planlegge hagen til neste sesong. Rydd, fiks og plant nå, så har du gitt deg selv en god start på våren. Her gir vi deg noen tips til hva du bør gjøre, og hvilke produkter du trenger for å gjøre hagen klar.

Rens gressplenen

Ta vare på løvet – legg det på riktig sted

Du trenger ikke å fjerne alt løvet som har falt ned. Finfordel det med gressklipperen, så beskytter det gressplenens røtter mot telen. Men pass på at det ikke er et for tykt lag med løv – plenen trenger å puste. Dessuten kan du bruke løvet for å beskytte blomsterbed og overvintrende planter. Det gir dessuten plantene ekstra næring til våren.

 

Klipp plenen en siste gang – men ikke for kort

Bruk 5-regelen: når døgntemperaturen er fem grader, slutter gresset å vokse. Da kan du klippe det en siste gang for året. La gresset være rundt 5 cm høyt. Gresstråene er et speilbilde av rotsystemet, og jo lengre røttene er, jo lettere er det for gresset å overleve vinteren. Hvis gresset bare er en centimeter høyt, så er røttene også bare en centimeter lange – og det kan bli veldig hardt for gresset.

 

Luk vekk ugress og sykdomsrammede planter

Fjern ugresset nå, så slipper du å luke til våren. Fjern også planter som er rammet av soppsykdommer. Legg bladene fra disse plantene i brennbart avfall.

Plante og ta hånd om hagens planter

Plante og ta hånd om hagens planter Plante og ta hånd om hagens planter

Et perfekt tidspunkt for å forandre hagen

Det er alltid bra å være forberedt. Hvis du for eksempel planlegger å lage et nytt blomsterbed, er det perfekt å grave det frem allerede nå på høsten. Når telen kommer, fryser nemlig jorden. Når den tiner og sprekker igjen om våren får du en veldig fin struktur på jorden – vel og merke om det er leirjord. Så grav nå og plant neste sesong.

Og hvorfor ikke slå deg ned i sofaen med magasiner og bærbar datamaskin for å finne inspirasjon til neste sesong? Det finnes masse tips og ideer der ute!

 

Pass på at du planter sent i sesongen

Høsten har høyere luftfuktighet – perfekt til å plante hekker, trær eller gressplen. Trær og løvbusker kan du plante frem til det går tele i jorden. Det kan faktisk ofte være best om du planter dem når de har gått inn i hvileperioden.

 

Klipp planter og trær

Mange trær og busker – f.eks. peoner – skal klippes om høsten. Det kan beskytte dem mot å bli rammet av soppsykdommer. Epletrær kan klippes godt utpå høsten, faktisk helt til november. Stauder skal du helst ikke klippe i det hele tatt før det blir vår. Det forhindrer vann i å trenge ned i avklipte stilker, hvor det kan fryse om vinteren og ødelegge rotsystemet.

Rydd vekk utemøblene

Det er også tid for å rydde vekk utemøblene. Kanskje det passer bra å olje dem nå, så de er fine til våren? Utemøbler, og særlig de som er laget av tre, skal oppbevares tørt under tak. Putene til møblene bør oppbevares innendørs, for eksempel i en bod.