• Fri frakt til varehus
  • Åpent kjøp i 60 dager
  • 15.000 nøye utvalgte produkter

Penselguide – hvilken pensel til oppgaven?

Hvilken pensel passer til hvilken malerjobb? Pensler finnes i flere typer og størrelser som egner seg til ulike maleoppgaver. Hvilken pensel som passer best kan variere, og for å gjøre valget lettere kan du lese mer om penseltypene nedenfor.

Fasadepensel

Egner seg for husfasader. En god fasadepensel må være slitesterk og skal fange opp mye maling når du dypper den i boksen. Har du bordkledning på fasaden? Da må du velge en fasadepensel som kommer godt til i skjøtene.

Vinkelpensel

Trenger du å male i hjørner eller på steder hvor det er vanskelig å komme til? Da er vinkelpenselen et perfekt valg. Egner seg godt på vegger, tak, gulv, fasader og terrasser. Penselens vinkel gir mer kraft i strøkene, og er dessuten skånsom for kroppen siden du ikke sliter på håndledd og armer på samme måte.

Lakkpensel

Med en lakkpensel kan du male både dører og mindre tredetaljer. Velg mellom en flat lakkpensel for litt større flater, eller en skrå lakkpensel for høyere presisjon. Jo mindre flater, desto mindre bredde på penselen. For større flater bruker du en bredere pensel.

Rundpensel

En smal pensel som har rund form. Den er kjempenyttig til å male sprosser.

Oval pensel

Vinduer, dører og andre tredetaljer. Ovale pensler har en herlig presisjon i hvert penselstrøk.  En stor fordel ved ovale pensler er at du får med deg mer maling i hvert dypp.

Rull

Hvis du skal male større flater, kan det passe med en rull, så får du en jevn overflate og struktur. Rullen gjør seg også veldig godt med skaft. Du kan velge mellom ruller med lengre eller kortere bust, og dermed påvirke overflatestrukturen (kortere bust gir slettere overflate, mens lengre bust gir mer struktur).

Når du har malt ferdig

Er du ferdig å male for denne gang? Pass på at du vedlikeholder penselen, slik at den varer lenger. Her er noen tips.

 

1. Skal du fortsette å male neste dag? Rengjør penslene skikkelig. Dypp penslene i maling og pakk dem inn i plastfolie eller stikk dem ned i en lufttett plastpose. Lukk rundt penselskaftet med maskeringsteip og oppbevar på et tørt sted i opptil to dager.

2. Når du er ferdig å male, er det viktig å rengjøre pensler og ruller. Begynn med å skrape så mye maling som mulig ned i malingsboksen.

3. Hvis du har brukt en vannbasert maling, kan du legge både pensler og ruller i bløt i varmt vann med litt oppvaskmiddel i et par timer. Skyll deretter av penslene og rullene, tørk dem med en ren klut og oppbevar dem på et tørt sted.

4. Både vannet og beholderen som du har rengjort penslene i, skal leveres til nærmeste miljøstasjon eller gjenvinningssentral som tar imot farlig avfall. Du kan lese mer på nettstedet til kommunen din. Ikke hell penselvasken i avløpet.

5. Hvis du har malt løsemiddelbaserte malinger, kan du helle litt løsemiddel i en boks og rengjøre penselen mot boksens sider. Legg penselen i bløt i et par timer, tørk med ren klut og oppbevar på et tørt sted.

6. Ikke hell løsemiddel i avløpet. Når penslene dine er rene, setter du lokk på boksen og lar den stå i et døgn. Når malingen har sunket til bunnen av boksen, kan du helle løsemiddelet tilbake i flasken.

7. Har du lagt merke til at det er hull i penselen? Det er der for at du skal kunne henge penselen opp på en spiker. Der kan den tørke til neste gang du skal male.