• Fri frakt til varehus
  • Åpent kjøp i 60 dager
  • 15.000 nøye utvalgte produkter

Guide til kjøp av riktig kompressor

Med en kompressor blir prosjektene dine mye enklere (og morsommere). Det er mye man kan gjøre med trykkluft – les videre for å lære mer om hvilken kompressor som passer best for deg, så gjør du et godt kjøp. 

Slik kan en kompressor og trykkluftsverktøy gjøre arbeidet enklere:
  • Bytt ut hjulkrysset med en muttertrekker, så blir det mye lettere å bytte dekk.
  • Pump opp dekkene med en kompressor i stedet for å gjøre det manuelt med en sykkelpumpe.
  • Bruk en spikerpistol for raskere montering av fôringer og paneler i stedet for å skru og spikre for hånd. 

Hva trenger jeg å tenke på når jeg skal kjøpe kompressor?

Hvor stor tank trenger jeg på kompressoren min?

Jo større tank, desto lenger holder kompressoren på trykket, slik at den ikke trenger å gå kontinuerlig. For gjentatte arbeidsoppgaver, for eksempel sprøytemaling, spikerpistoler og mer krevende oppgaver er en større tank (ca. 25–50 liter) å foretrekke. For kortere, mer sporadiske oppgaver som pumping og rengjøring klarer du deg fint med en mindre tank.

Luftmengde – hvor stor kompressor trengs?

Mengden luft en kompressor kan levere, avgjør hvilke trykkluftverktøy som passer. Avgitt luftmengde er verdien du skal se på, ikke gjennomløpt sylindervolum, som er en teoretisk verdi som brukes til å sammenligne. Når du skal kjøpe tilbehør til kompressoren, må du kontrollere hvilken luftmengde tilbehøret krever, og sammenligne det med kompressorens avgitte luftmengde. Gode tommelfingerregler ved valg av kompressor og tilbehør er at:

  • Kompressoren bør levere en avgitt luftmengde som tilsvarer rundt 120 % av det verktøyet krever.
  • Trykkluftverktøy bør kreve maksimalt 80 % av kompressorens avgitte luftmengde.

Hvorfor oljefri kompressor?

En oljefri kompressor har et stempel som ikke trenger å smøres. Vedlikeholdet blir minimalt og den utblåste luften er ren. (Luften fra oljesmurte kompressorer er ikke skitten, men den kan inneholde små oljepartikler.) Oljefrie kompressorer kan dermed brukes til sensitive bruksområder som trykkprøving og rengjøring av ømfintlige komponenter. En oljesmurt kompressor er tilpasset høye belastninger, og smøres derfor for å forlenge levetiden. De er vanligvis kraftigere enn oljefrie, og er egnet for mer krevende arbeid.

Hvilken kompressor skal jeg velge?

Allroundkompressorer for middels krevende oppgaver

Når du skal blåse rent, pumpe opp bildekk eller sette opp lister og paneler med trykkluft, vil du foretrekke en mellomstor kompressor med tank og litt større luftstrøm.

Bærbare kompressorer til fritidsbruk

En liten kompressor passer utmerket til mindre trykkluftoppgaver. Du kan enkelt pumpe opp badeleker, fotballer, luftmadrasser samt sykkel- og bildekk, og dessuten blåse rent. De bærbare modellene kan enkelt tas med på hytta eller ferieturen.

Kompressor for tyngre oppgaver

Hvis du for eksempel skal bytte dekk på bilen med muttertrekker, male med malingssprøyte eller drive krevende lufttrykkverktøy, trengs det skikkelig kraftige kompressorer og verktøy.