• Fri frakt til varehus
  • Åpent kjøp i 30 dager
  • 15.000 nøye utvalgte produkter

Planting

Ved å plante, så og vanne det grønne kan du få belønning i form av en vakker og livlig hage – som kanskje også gir deg litt frukt du kan høste. Uansett om du har grønne fingre eller bare er interessert i å vedlikeholde hagen, her har du noen noen tips og råd til hvordan du går frem.

Fem ting du bør gjøre før du planter

1. Beskjær busker og trær

En ting du bør begynne med når det er tid for å plante, er å beskjære eksisterende busker og trær. Alle planter har visse deler som leger bedre enn andre. En gren bør kappes i linje med og rett utenfor grenkragen, som ser ut som en opphovning nær stammen. Kapper man en gren lenger ute, skal snittet gjøres rett utenfor en knopp.

2. Så nye planter

Så frøene dine i såjord, og bruk mager jord. Et frø inneholder all næringen det trenger, og når spirene kommer ut, er de følsomme for sterkt gjødslet jord. Når planten har vokst seg til, skal den plantes om og flyttes til mer næringsrik jord.

3. Kultiver jorden

Tenk miljøvennlig og unngå kunstgjødsel, bruk heller naturlige alternativer som gjødsel fra kyr, griser, alger eller chrysan. Husk at ulike gjødseltyper passer til ulike planter. Det er lurt å kompostere hjemme, da får du næringsrik jord i fremtiden og slipper å kjøre bort biologisk avfall.

4. Planlegg hagen

Lurer du på hva du skal gjøre med hagen? Er det noe du vil bygge, trender du vil prøve eller en plante du ønsker deg? Hagen bør være tilgjengelig. Hvis det er lett å jobbe med den, er det mindre fare for at man skader seg eller mister entusiasmen. Du kan f.eks. bruke pallekrager til å plante litt høyere opp for å få en komfortabel arbeidshøyde.

5. Enkle hageredskaper

En kultivator er et praktisk redskap til å luke ugress – noe du bør gjøre tidlig i sesongen for å begrense spredningen. En kultivator bryter dessuten opp jorden og gjør den porøs og rik på oksygen. Ved å fullføre utstyret med en gravespade, håndspade og rive kan du utføre det meste av hagearbeid.