Gå direkte til innholdetGå direkte til søkGå direkte til søk
 • Fra 2 timers leveringstid
 • Alltid fri frakt til varehus
 • Fri frakt til hentested fra 999,-
 • Åpent kjøp i 60 dager
Jula

Slik vanner du i hagen

Vann er helt nødvendig for at hagen skal ha det bra. Men når er det egentlig best å vanne? Og hvordan kan det gjøres mer effektivt? Her presenterer vi våre beste tips som får hagen din til å blomstre!

3 raske vanningstips!

  • Vann mye, men sjeldent.
  • Morgenen er det beste tidspunktet å vanne på.
  • Når det er regn eller overskyet, tar røttene bedre opp vannet.

Hvor ofte skal jeg vanne i hagen, og hvor mye?

Slik vanner du planter og busker
De fleste planter har godt av å vannes mye, men sjeldent. Når du vanner rikelig, søker røttene seg nedover for å nå fuktigheten. Dype røtter gir plantene større sjanser for å klare seg i tørkeperioder.

Slik vanner du plenen
En etablert gressplen klarer seg ofte med regnvannet, men kan ha behov for vanning i tørkeperioder. En ny gressplen krever derimot mye vann – vann gjerne flere ganger om dagen. En vannspreder hjelper deg med å spre vannet jevnt utover plenen.

Tips!

For å vite om du har vannet gressplenen nok, kan du skjære et snitt i bakken. Jorden skal være fuktig 10-15 cm nede i bakken.

Skal jeg vanne om morgenen eller kvelden?

Det er best å vanne tidlig om morgenen. Når du vanner om morgenen, rekker røttene å ta til seg vann og jorden tørker ut før natten. Vanner du midt på dagen, kommer mye vann til å dunste bort av solen eller varmen. Når du vanner om kvelden, forblir jorden i stedet våt gjennom hele natten, noe som øker faren for soppangrep og snegler.

I hva slags vær skal jeg vanne?
Jorden suger opp mer vann når den allerede er fuktig – mens tørr jord har vanskeligere for å ta opp vannet. Derfor kan det være bra å vanne før eller etter regn. Hvis det ikke er noe regn på horisonten, kan det være lurt å vanne når det er overskyet.

«Vanner du midt på dagen, kommer mye vann til å dunste bort av solen eller varmen.»

Tips for mer effektiv vanning

  • Med en fuktslange kan du vanne raskere og med lavere vannforbruk. Fuktslangen plasseres direkte i bedet og drypper langsomt ut vann gjennom små hull. Perfekt til hekken eller kjøkkenhagen!
  • Fang opp regnvann i en vanntønne! Den tar vare på vannet, som er bra for både lommeboken og miljøet. Så kan du bruke vannet til planter eller avlinger i hagen.
  • En vanningspose vanner nyplantede eller uttørkede trær på en lettvint måte. Ved å tilsette mye vann får de også et dypere rotsystem.

Visste du at …

Vannets temperatur spiller en rolle! Plantene foretrekker vann som har samme temperatur som jorden og luften rundt. Et knep er å fylle opp og sette ut vannkannen en stund før du skal vanne.

0 Produkter