• Fri frakt til varehus
  • Åpent kjøp i 60 dager
  • 15.000 nøye utvalgte produkter

Olje terrassen – slik gjør du det trinn for trinn

Hvorfor skal jeg olje terrassen?

For å fornye materialet og dermed øke altanens levetid. Overflaten holder seg i bedre stand med færre fliser og kvister dersom terrassen vedlikeholdes regelmessig.

 

Hvor ofte skal jeg olje terrassen?

Det finnes ikke noe fasitsvar på hvor ofte du trenger å olje terrassen. Hvor raskt tredekket slites påvirkes av vær og beliggenhet. En annen faktor er smak og behag for hvordan du synes terrassen skal se ut. Men gjerne en gang per sesong om den utsettes for mye slitasje, eller minst annenhver sesong dersom arbeidet gjøres skikkelig.

 

Når skal jeg olje terrassen?

  • Forsøk å olje i utendørstemperaturer mellom 10 og 20 °C
  • Materialets fuktinnhold bør være mindre enn 17 % (måles med fuktmåler)
  • Unngå direkte sollys eller regn de neste dagene

Forarbeid før du skal olje terrassen

I likhet med de fleste andre jobber gir grundig forarbeid et enda bedre sluttresultat. Så før terrassen skal oljes, bør du bruke litt ekstra tid på trinnene nedenfor. Før du starter er det lurt å sette opp dekkplast for å beskytte omkringliggende ting som bed eller husfasaden.

Terrasseskruene bør etterstrammes

Tre er et levende materiale som beveger seg hele tiden, så det første du bør gjøre, er å etterstramme skruer som stikker opp fra terrassen. Dermed blir ikke bare føtter eller møbler skadet. Bruk en skrutrekker til å utføre jobben så enkelt og effektivt som mulig.

Rengjør flatene som skal oljes

For å fjerne smusset fra terrassen skal overflaten kostes av og vaskes. Hvis terrassen bare er litt skitten, holder det å spyle med vann. En høytrykksspyler kan brukes hvis terrassen har blitt værgrå. Et tips er at strålen bør føres jevnt over terrassen for å unngå striper.

La overflatene tørke for å unngå råte

Etter at du har vasket og før du oljer, må overflaten få tørke helt for å unngå råte i treet. Ved hjelp av en fuktmåler kan du finne ut av treets fuktnivå, som bør være mindre enn 17 % ved utvendig maling.

Slip vekk ujevnheter og fliser

Etter at treet har tørket ferdig, kan det trenge sliping for å fjerne inngrodd smuss, skarpe kanter, fliser eller andre ujevnheter som har oppstått over tid. For å gjøre arbeidet lettere og mer ergonomisk anbefaler vi et forlengelsesskaft. Deretter koster du overflaten med en sopelime.

På tide å olje terrassen

Tørk bort overflødig olje

Overflødig olje skal du tørke bort med en klut før den skinntørker og blir stygg. Legg de oljefuktede klutene i en metallbøtte med vann så snart du er ferdig med dem – de kan selvantenne!

 

Olje terrassen med pensel eller rulle?

Nå begynner det gøyeste – å olje. Med forlengelsesskaft og rulle blir arbeidet enkelt samtidig som du sparer tid. For å komme til vanskelige steder, f.eks. i sprekker, bør du ha en pensel i tillegg til rullen. Det er viktig at hele terrassen blir oljet.

 

Bruk malepad ved oljing med lasyr eller pigmenterte oljer

Hvis du oljer inn med lasur eller pigmenterte oljer, er det en fordel å bruke en malepad i stedet. Husk også å stryke oljen inn i samme retning som treets ådringer.

 

Tips! I sterkt solskinn bør du unngå å olje terrassen. Da kan oljen rekke å tørke før den trenger inn i treet. Du bør heller ikke olje for sent på kvelden, da kan det legge seg dugg på overflaten før den tørker.