• Fri frakt til varehus
  • Åpent kjøp i 60 dager
  • 15.000 nøye utvalgte produkter

Lær deg mer om varsel- og refleksklær

Når det er mørkt ute, er det ekstra viktig å velge klær som gjør at du vises i områder med trafikk. Her er noen gode råd som er verdt å få med seg før du går til innkjøp av varsel- eller refleksklær.

Tre fluorescerende farger – oransje, gult og rødt

I henhold til EU-direktivet er det bare tre fluorescerende farger som er godkjente. Det er oransje, gult og rødt. Tester indikerer at gult har den beste lyskraften. Smuss vises best på gult, og det gjør at mange velger oransje.

Reflekser for å reflektere lys fra kjøretøy

Når det er mørkt, mister de fluorescerende fargene lyskraften. Derfor er varselplagg utstyrt med reflekser som reflekterer strålekasterlys fra kjøretøyet. Det er godt å vite at bilenes strålekasterlys først treffer den nederste delen av kroppen, så reflekser på beina synes best.

Regler om varselklær på arbeidsplasser

Det er viktig at varselklær alltid brukes på arbeidsplasser med enhver form for trafikk. Husk at besøkende på arbeidsplassen også skal ha på seg varselklær.

Klassifiseringen

Varselklær er inndelt i tre ulike klasser (hvor klasse 3 har størst synlighet) som tar utgangspunkt i fluorescerende flate og refleksenes flate. Her kommer en rask gjennomgang av alle klasser:

Klasse 1: Fluorescerende flate: Minst 0,14 m. Refleksens flate: Minst 0,10 m.
Klasse 2: Fluorescerende flate: Minst 0,50 m. Refleksens flate: Minst 0,13 m.
Klasse 3: Fluorescerende flate: Minst 0,80 m. Refleksens flate: Minst 0,20 m.

Tilbehør som gjør deg mer synlig i mørket

Selv om du ikke kler deg helt opp i varselklær, er det mye du kan gjøre for å vises bedre i mørket. Det gjelder uansett om du skal trene ute, gå tur, sykle eller barna skal leke. Det viktigste er reflekstilbehør, og både tradisjonelle reflekser og praktiske refleksbånd på armer og ben fungerer godt. Men det er også mye å hente på å bruke refleksvest, da er du mest synlig.