

Klimasmart hverdag
Alle kan gjøre litt mer for å skape et bedre klima!
Under Earth Hour – i Norge den 26. mars kl 20.30–21.30 – slukker millioner av mennesker over hele verden lyset. En tydelig markering av at vi alle trenger å handle for klimaets skyld.
Jula har i mange år jobbet for å redusere klimapåvirkningen sin, og målet er at Jula skal være klimanøytralt i 2030.
Maria Ragnarsson, Julas bærekraftsjef:
«Vi gjør det på flere forskjellige måter og gjennom ulike prosjekter, som en del av reisen mot målet vårt. Vi har hele tiden fokus på å effektivisere energibruken vår, og vi satser også på fornybare energikilder. Blant annet ved å investere i vindkraftparker. For å redusere utslipp transporteres varene våre på jernbane fra havnen i Göteborg til en tørrhavn i nærheten av sentrallageret i Skara. Og vi stiller krav til leverandørene våre; de skal også redusere klimapåvirkningen sin.»
Alle kan gjøre litt mer for å effektivisere energibruken sin, for å spare på naturressursene og bidra til biologisk mangfold. Også små tiltak teller. I Jula finner du alt fra LED-pærer, solceller og elbilladere til produkter for dyrking hjemme samt vann- og energisparing.
Her er tips til hvordan vi kan skape bedre forutsetninger for oss selv og kommende generasjoner:
1. Redusere energibruken og energismarte produkter


2. Produsere egen, fornybar energi med solceller


3. Ferdes bærekraftig

Hos Jula finner du flere produkter som gjør det enklere å ferdes bærekraftig – for eksempel produkter for å lade el- eller hybridbilen. Et annet svært klima- og miljøvennlig fremkomstmiddel er sykkelen, som du får både med og uten elmotor.
4. Spar på vannet

Selv om tilgangen på vann i Norge i dag kan oppfattes som ubegrenset, er tilfellet snarere tvert imot. Både forurensninger og klimaforandringer fører til belastning på vannforsyningen – noe som gjør det enda viktigere å spare på vannet. Å sette på oppvaskmaskinen først når den er full, å dusje kortere og å senke temperaturen en grad eller to, er eksempler på hvordan du kan forbruke mindre vann. En annen bra måte å spare vann på, er å samle opp regnvannet!
5. Dyrk

Maten vi spiser står for omtrent en tredjedel av husholdningenes klimapåvirkning i dag. Ved å dyrke selv – til vår-, sommer- og høstavlinger – kan vi redusere denne klimapåvirkningen. Ved å dyrke skaper vi dessuten plasser der insekter kan pollinere om sommeren, og vi øker det biologiske mangfoldet. Miljøvennlig, godt, vakkert – på tide å begynne å dyrke!